Arra gondoltam,hogy ha már egyszer ilyen rohamtempòban közeleg a karácsony én pedig még mindig itthon hesszelek, adok pár – szerintem – használható, otthon elkészíthető ötletet.
Valamikor régen a neten találtam egy házi vegeta receptet, amit anno le is írtam, de miután évek óta készítem, mindig az aktuálisan rendelkezésre álló zöldségek kerültek bele.
A hozzávalóknál van pár alap dolog, ami feltétlen kell bele (szerintem), ezen felül viszont itt is hagyhatjuk érvényesülni a “mindent bele” elvet.
Az elkészítéshez szükséges egy késes aprítógép, vagy egy elektromos tárcsás aprító (én a nagyobb reszelő tárcsát szoktam használni – hétköznapi nevén: tökgyalut). Ennek hiányában is elkészíthető megfelelő türelem birtokában. 🙂 Ja, és ha kézzel reszelnétek a hozzávalókat, akkor készítsetek elő néhány sebtapaszt (már ha annyira bénák lennétek, mint én).
Szóval a hozzávalók:
Sárgarépa
Petrezselyem gyökér (és zöld)
Zeller (gumó és zöld)
Vöröshagyma
Fokhagyma (opcionális)
Tv paprika
Paradicsom
Karalábé, karfiol, káposzta (opcionális, kinek-kinek ízlése szerint)
Tartósításra egyszerű konyhasót használok, 1 kiló zöldséghez minimum 15 dkg-nyit.
A zöldségeket megtisztítás, pucolás-hámozás, darálás-aprítás és összekeverés után már csak üvegekbe kell tenni (a kisméretű tormás üveg vált be leginkább). Az összetevőkről szoktam egy kis listát írni egy cetlire, összetekerve mellékelni.
Ezek után már csak egy cuki sapit kell rá tenni, átkötni karácsonyi szalaggal, és máris kész a kreatív, nem túl drága, és nagyon praktikus ajándék. 🙂
Amióta először ilyen került a karácsonyfa alá, a család nagy része azóta is csak ilyen ételízesítőt használ. 🙂 Ezt teszem a húslevesbe, a krémlevesekbe, és még a rántottába is szokott kerülni belőle. 🙂
Remélem, sokan kipróbáljátok, és átszoktatjátok vele a családot a boltban kapható (90% só, 10% szárított sárgarépa) különböző E-betűs vackokról.:)
elkövettem azt a hibát, hogy a késes aprítóval túl kicsire aprítottam, így majdhogynem püré lett. GOndolkodtam, hogy sütőben kiszárítom … finom amúgy, valószínűleg húspácként végzi majd. 🙂 legközelebb már jobban vigyázok. Köszi a receptet!
Késes apritoval csináltam, de sajna túl apró lett és püré szerű… jó sok 🙂
Úgyhogy szerintem a hűtőben fogom tárolni, legközelebb már okosabb leszek. Finom amúgy. Köszi a tippet!
Édesek a bébik, mindig követem a sztorikat 🙂
Köszi! Egyelőre szerintem kb fel kilonyit. Majd referalok ha kész 🙂
Szia! Köszönöm! 🙂
Paradicsomból nem kell sok bele. Nem tudom, hogy milyen mennyiséget csinálnál, de szerintem elég bele egy (mag és lé nélkül).
Nem tudom hova lett az előző hozzaszolasom 🙂
Jó a blogod! 😉
Most fogom megcsinalni ezt a házi vegetat, de a paradicsom miatt nem lesz túl szottyos az egész?
Szia! Tetszik a blogod 🙂
Most tervezem elkesziteni ezt a házi vegetat, és az a kérdésem, hogy a paradicsomból nem lesz túl szottyos az egész?